Azaum
Érintsd meg! Próbáld ki! Éld át!

Márton nap

Élet az ókorban. Éld át!

A Márton nap ókori ünnep, amely a magyar hagyományokban sem ismeretlen. Az ünnep során Almásfüzitő gyermekei lámpás felvonulással és egy kis előadással emlékeznek meg a római kori Márton napról, amikor is Mars isten madarát, ludat fogyasztottak. Az estét libazsíros szendvicsezéssel zárjuk.

Márton nap időpontja: 2024. november 11.

Az ünnep általános programja:

  • Szent Márton legendája – sétálószínházi előadás
  • Márton tűz meggyújtása
  • Zsíros kenyér, tea, forralt bor 
  • Lámpás felvonulás Azaum Római Táborból a község főterére

(A rendezvény ideje alatt a kiállítások nem látogathatóak!)

Korábbi ünnepeink galériája itt és az Azaum Római Tábor Facebook oldalunkon található.

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha érdekelnek következő ünnepeink, vagy kövesd Facebook oldalunkat az információkért.

Időutazás az ókorban

Történelmi háttér

A római időkben november 11. a téli évnegyed kezdő napja volt, ekkor az új termésből és az újborból tartottak nagy lakomát. Általában ludat, vagyis a hadisten, Mars szent madarát fogyasztották, ami latinul „avis Martis” (Mars isten madara). Ebből lett népies szófejtéssel „Márton madara”.

A Pannonia provinciában született Szent Mártont, a franciaországi Tours harmadik püspökét, már a honfoglalás előtt tisztelték Pannóniában. A hagyomány szerint Márton álmában segítette Szent Istvánt és az országot, ezért Szűz Mária után Tours-i Szent Márton lett Magyarország patrónusa. Ehhez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon. A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejezéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Forrás