Azaum
Érintsd meg! Próbáld ki! Éld át!

TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00001

TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00001 „AZAUM RÓMAI TÁBOR a rómaiak hagyományait és életmódját bemutató interaktív élménytár létrehozása” megnevezésű projekt

Felépült az Interaktív Élménytár

A Wolf-Farkas Építőipari és Szolgáltató Kft kivitelezésében felépült Azaum Római Táborban az Interaktív Élménytár épülete.

A TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00001 azonosító számú projekthez kapcsolódóan az építkezés költségnövekményét a Kormány 1640/2020. (X. 5.) számú határozatával hagyta jóvá, így Almásfüzitő Község Önkormányzata további 102.482.771,-Ft-ot fordíthatott a kivitelezésre.

Jelen projektünk keretében a 2013-ban – nem közvetlenül a régészeti területen -épült Azaum Római Tábor történelmi élményparkot kívántuk fejleszteni, látogatóbarát- és élmény elemekkel bővíteni 2931 Almásfüzitő, Duna út 1. szám alatt, hrsz.: 110/1.

Az Interaktív Élménytár -a tábor fogadóépülete- egy olyan komplexum, ahol a településre érkezők bemutatókon, filmvetítésen vehetnek részt, megtekinthetik állandó kiállításunkat, interaktív foglalkozások részeseivé válhatnak, animátor segítségével beöltözhetnek római katonának, részesévé válhatnak a múltnak. Azaum minden évben 270 napon keresztül várja a látogatókat. Az épületben komplex akadálymentes környezet jött létre a mozgáskorlátozottak részére, akadálymentes parkoló is kialakításra került.

AZAUM RÓMAI TÁBOR a rómaiak hagyományait és életmódját bemutató interaktív élménytár létrehozása

TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00001 „AZAUM RÓMAI TÁBOR a rómaiak hagyományait és életmódját bemutató interaktív élménytár létrehozása” megnevezésű projekt indításáról. Almásfüzitő Község Önkormányzata a „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívás kapcsán benyújtott pályázata pozitív elbírálású eredménnyel zárt. A Támogató döntése alapján 157,31 millió Ft, 100% intenzitású vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Az AZAUM RÓMAI TÁBOR a rómaiak hagyományait és életmódját bemutató interaktív élménytár létrehozása során kulturális örökségi helyszín turisztikai fejlesztése valósul meg az épített és szellemi örökség értékeinek hasznosításával, -kiállító és bemutatóterek, többfunkciós helyiségek, vendégfogadó terek, foglalkoztatók kialakításával, -interaktív kiállítással és eszközbemutatóval, – innovatív attrakciókkal, -a római életmód bemutatásával modern elektronikus eszközhasználattal, – virtuális élménytér alkalmazásával, – kipróbálható római korhű, rekonstruált fegyverzettel és ruházattal. Az élménytár Almásfüzitő Községben, közel a Duna parthoz, az Azaum Római Tábor bővítésével valósul meg, Széchenyi 2020 program keretében. A több, mint 157 millió forint európai uniós támogatás segítségével megépül egy olyan témapark, amelyben a történelmi hagyományokat a modern technika eszközeivel jelenítjük meg, így a turisztikai szolgáltatások koncentrált kínálata jön létre. Azaum illeszkedik Almásfüzitő történelmi örökségéhez és a Duna parti települések turisztikai útvonalához. A római kori emlékeket élményelemekkel és interaktivitással ismerhetik meg az ide látogató turisták, családok, iskolások, óvodások.

A fejlesztés eredményeként egy új munkahelyet teremtünk.

A beruházás befejezésének tervezett időpontja: 2020.12.31.